Biserica Amzei


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1898-1901
Importanta: B
Cod LMI: B-II-m-B-18148
Adresa: Str. Biserica Amzei 12 sector 1
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Biserica Amzei Biserica Amzei Biserica Amzei Biserica Amzei Biserica Amzei Biserica Amzei Biserica Amzei

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 06-Apr-2009

BISERICA „AMZEI” Str. Biserica Amzei nr.12/ Str. Cristian Tell, Bucureşti, cu hramurile Buna Vestire, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

 

Prima biserică, de dimensiuni mici, cu o singură turlă, a fost construită între anii 1807-1810, pe locul şi cu fondurile lăsate de Nicolae Dărăscu – polcovnic, de către nepotul său Amza Năescu, vistiernic al ţării. După moartea sa, lăcaşul s-a numit Biserica Amzei, iar mahalaua a luat numele acesteia. În anul 1898, acea biserică a fost demolată din temelie, pentru construirea unui nou lăcaş - biserica actuală, pe acelaşi amplasament.

Planurile au fost întocmite de Arh. Al. Săvulescu. A fost ridicată între iulie 1898 şi octombrie 1901, în timpul domniei Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, sub arhipăstorirea I.P.S. Mitropolit Primat D.D. Iosif Gheorghian, din iniţiativa şi stăruinţa Epitropiei. Constructor a fost D. Dobresescu.  

Planul bisericii (cu dimensiuni de 29x11-16 m), este triconc şi are trei turle: una mare peste naos cu o cupolă înălţată, cu lanternou şi două turle mai mici pe cele două turnuri de peste pronaos. Accesul în biserică se face prin intrări protejate: de o arcadă treflată - la intrarea principală pe faţada vestică,  sau  de o arcadă  cu fronton care reazemă pe coloane -la intrările de pe faţadele laterale. Interiorul este înalt, impunător, luminat prin ferestre cu vitralii. Arcadele şi stâlpii interiori sunt de influenţă renascentistă. Pictura interioară în stil bizantin este opera maestrului Umberto Marcheti. Iconostasul, amvonul şi stranele din stejar au fost făcute de sculptorul Gheorghe Babic.

Este o clădire monumentală, în stil eclectic, decorată în exterior cu ornamente din piatră şi cărămidă caracteristice arhitecturii neoromâneşti: rânduri de cărămidă aparentă, galbenă, alternate cu zone tencuite, şiruri de ocniţe sub cornişă şi brâuri bogat ornamentate. Decoraţia abundentă o face deosebit de frumoasă.

 

L. S.

Extras din:  L. Stoica şi N. Ionescu Ghinea: Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşt, vol.1, Edit. Universalia, 2005, pag. 45-46

DavidC / 14-Sep-2008
Arhitect Alexandru Savulescu, pictor Umberto Marchessi